Zij Lacht podcast episode 1 // 4 tips om de Bijbel beter te leren begrijpen en interpreteren

28

sep

Zoe Pruijssers

Cindy (@cindykeijzer) studeerde HBO theologie en later journalistiek. Ze heeft een man, een kind, een baan en probeert tussendoor ook nog leuke dingen te doen. Kortom: Cindy begrijpt heel goed hoe moeilijk het is om in het drukke leven van alledag tijd te maken om de Bijbel te onderzoeken. Hoe kun je dan wijzer worden van de Bijbel, zonder de hele dag in de boeken te zitten? Ze deelt vandaag graag haar tips met jou! Let’s dive in!

 

Tip 1 // context, context, context!

Alles wat je in de Bijbel leest, staat in een grotere context. Je kunt niet altijd 1 Bijbelvers lezen en die tekst letterlijk nemen. Wat staat eromheen? En wat staat hierover nog meer in de Bijbel? Lees altijd op zijn minst de alinea ervoor en de alinea erna. Daarnaast is de Bijbel een oud boek. Het is geschreven in een andere tijd, in een andere cultuur. Daarnaast zijn en verschillende Bijbelboeken. De Psalmen is eigenlijk een grote gedichtenbundel, terwijl je in het NT meer brieven vindt. Die brieven werden vaak geschreven naar aanleiding van iets wat is gebeurd, gevraagd of gezegd in zo’n specifieke gemeente. Tip: lees altijd de inleiding op een Bijbelboek, als dit in je Bijbel staat. Op die manier heb je een stukje achtergrondinformatie in je hoofd tijdens het lezen. Heb je niet zo’n inleiding per Bijbelboek in je Bijbel? Ga dan door naar tip 2!

Tip 2 // Use your tools

Als je geen inleidingen in je Bijbel hebt, dan is het aan te raden om gebruik te maken van handige tools tijdens het Bijbellezen. Tips van Cindy:

  1. De Studiebijbel. Dit geeft je meer uitleg bij een Bijbelgedeelte.
  2. Bijbelse Encyclopedie. Hier kun je meer opzoeken over bepaalde woorden en/of personen in de Bijbel.
  3. Commentaar op de Bijbel. Dit kun je vaak vinden op Google Books, als je zoekt naar “commentaar op (Bijbelboek X)”. Let wel: zulke commentaren zijn geschreven door personen die vanuit hun persoonlijke visie de Bijbel interpreteren. Dit kan wringen. Probeer bij twijfel altijd terug te gaan naar God en jezelf te bedenken: wat betekent deze tekst voor mij? Wat geloof ik?


“Ga terug naar God en bedenk je: wat betekent
deze tekst voor mij? Wat geloof ik?”

Tip 3 // Ga er samen met God voor zitten

Een mooie manier om de Bijbel begrijpend te lezen is de Lectio Divina methode. Deze methode gaat als volgt:

  1. Lees een Bijbelgedeelte 1 of 2 keer, bij voorkeur hardop
  2. Mijmer over het gedeelte. Denk er langer over na en stel jezelf vragen als: wat voor gevoel geeft dit mij? Waar heb ik nog iets in te leren? Wat wil ik met deze tekst?
  3. Bid. Bidden is niet altijd alleen maar dingen uitspreken naar God, maar ook wachten en luisteren. Misschien spreekt God tot je door een tekst. En misschien ook niet: soms is het ook gewoon goed om stil te worden.
  4. Overdenk. Maak een conclusie voor jezelf. Vraag jezelf af wat je met dit gedeelte of dit inzicht kan.

Tip 4 // Gebruik andere, hedendaagse, tools 

Het is goed om zelf onderzoek te doen, maar het is ook goed om dit te checken en controleren bij anderen. Een aantal mogelijkheden om dit te doen:

  1. Gebruik een app die bij jou past, bijvoorbeeld Youversion
  2. Lees regelmatig de website van Zij Lacht 🙂
  3. Lees het boek ‘Christelijke theologie’ van Alister Mcgrath. Dit gaat over thema’s in de Bijbel.
  4. Luister een preek op YouTube, bijvoorbeeld van Charles Price

Deel deze overdenking

Reply...

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap